ALLE INFORMATIE DIE IN HET PUBLIEKE BELANG OPENBAAR MOET ZIJN TOEGANKELIJK MAKEN EN/OF ANDEREN ONDERSTEUNEN EN MOTIVEREN DIT TE DOEN.

Right to Know day

Right to Know Day wordt elk jaar op 28 september internationaal gevierd om het recht van burgers om toegang te krijgen tot overheidsinformatie onder de aandacht te brengen. Vrijheid van informatie is een fundamenteel recht en is van groot belang om de overheid effectief te kunnen controleren. De eerste editie vond in 2002 plaats in Bulgarije.

Right to Know Day 2011

Dit jaar wordt voor de tweede keer ook in Nederland een congres georganiseerd waar de belangrijke spelers op dit gebied met elkaar in gesprek kunnen gaan. Het programma is rijkelijk gevuld met allerhande personen uit de praktijk en wetenschap. Naast wetenschappers, journalisten, gebruikers en topjuristen, zullen ook de Nationale Ombudsman, de Landsadvocaat en diverse politici hun opwachting maken. Er is ruime gelegenheid voor debat met de zaal om daadwerkelijk pijnpunten te inventariseren en lering te trekken uit de praktijk. Dit helpt niet alleen de kennis te verhogen, maar moet uitmonden in conclusies die een toegevoegde waarde hebben bij het debat over het al dan niet aanpassen van de Wob.

Op 28 september 2011 vind het congres plaats in vergader- en congrescentrum Het Kasteel in Groningen.

Zie de website www.righttoknow.nl voor meer informatie.

Right to Know Day 2010

Op 28 september 2010 werd voor het eerst in Nederland meegedaan met de Internationale Right To Know Day. Stichting Dat Zou Jij Wel Willen Weten was een van de organiserende partijen.

De avond stond in het teken van het belang van transparant bestuur voor de democratie en welke geweldige kansen dat biedt voor burgers, bedrijven en vooral onze economie. Er is gesproken over de kansen van open overheidsdata, de kansen voor en problemen met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en vooral wat er kan gebeuren.

Ook zijn prijzen uitgereikt voor transparant bestuur. Het Ministerie van Economische Zaken blijkt het meest effectief in de obstructie bij transparant bestuur. G. de Jong van de politie Rotterdam-Rijnmond werd verkozen tot de meest transparante ambtenaar.

Bekijk ook de video’s (deel 1, deel 2) en de foto’s van de Right to Know Day 2010.